Onsdag d. 14. maj er der igen aftenåbent på Greve Museum. Denne aften vil der være mulighed for at høre hele to foredrag. Kl. 17 vil historiker Talia Damary fra Greve Lokalarkiv fortælle om Tune Fyrværkerifabriks historie, og kl. 19 vil tekstilkunstner og canc. pæd. Vibeke Lindhardt holde foredrag om bisbekåbens historie.

Fyrværkerifabrikken i Tune
Kl. 17 vil historiker Talia Damary fortælle om Tivolis fyrværkerifabrik i Tune. Da fabrikken åbnede i 1843 lå den i selveste Tivoli, men af sikkerhedshensyn valgte man at flytte fabrikken ud af Tivoli, og i 1967 flyttede frabrikken til Tune. Indtil fabrikken lukkede i 2005, var den Nordeuropas sidste fabrik, hvor man havde håndværksmæssig produktion af fyrværkeri. Talia Damary vil fortælle om familien, som drev fabrikken i flere generationer, og derudover fortæller hun om arbejdet med fyrværkeriet, fabrikkens arkitektur og om de mange og nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, en sådan produktion krævede.

Bispekåber, pragt, dragt og magt
Med udgangspunkt i de 15 nye bispekåber, som det i alt har taget 28 år at få fremstillet, vil tekstilkunstner Vibeke Lindhardt holde foredrag om bispekåbernes historie kl. 19.00.

I 150 år var landets bispekåber ens udseende dragter, men dette ændrede sig efter 1980, hvor kunstneren Bodil Kaalund skabte en ny bispekåbe til Grønland, og snart fulgte Hendes Majestæt Dronningen og tekstilkunstner Ann-Mari Kornerups kåbe til Roskilde domkirke. I de næste 28 år blev kåberne udskiftet med unikakåber med lokal forankring udført af dygtige billedkunstnere og kunsthåndværkere.

Tekstilkunstneren Vibeke Lindhardt vil i dette foredrag give en personlig beretning om at tage del i skabelsen af bispekåben til Roskilde domkirke og om at samarbejde med Hendes Majestæt Dronningen. De 15 nye bispekåber vil blive præsenteret som både pragttekstiler og rituelle dragter, som kunsthåndværk og brugsgenstande.

Vel mødt til en spændende onsdag aften på Greve Museum!

Praktiske oplysninger
Foredragene foregår onsdag d.14. maj kl. 17 og 19. Der er fri entré til foredragene og til museet, som har åbent tirsdag til fredag kl. 11-15, søndag kl. 11-17, mandag og lørdag er der lukket. Den 2. onsdag i hver måned er der åbent fra kl. 13.30 til kl. 21.

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.