Rygning skal begrænses i Danmark, så færre får og dør af kræft og vi skal bruge alle midler og gøre alt hvad vi kan, for at børn og unge holder sig fra rygning.

Prisen på tobak er en vigtig faktor når vi taler om unge og rygning. Derfor skal der en markant prisstigning til, så de unge mennesker ikke starte med at ryge. Hvis kurven skal knækkes, og vi skal skabe mere lighed i sundheden er der behov for handling.

Den nye regering har foreslået at hæve prisen for en pakke cigaretter med ti kroner over to år, pakkerne skal gøres neutrale i udseendet, de skal gemmes væk bag disken, og så skal der indføres røgfri skoletid og bedre kontrol med de butikker, der sælger cigaretter. Alle elementer er skridt i den rigtige retning. Der skal bare mere til.

Sidste år var første gang i 20 år at antallet af rygere steg i Danmark. Det

Som regionspolitiker med fokus på sundhed skal prisen hæves mere end regeringen foreslår, så vi undgår at skulle behandle borgere med rygerrelaterede sygdomme som kræft, slagtilfælde, hjertekarsygdom, diabetes, KOL, lungebetændelse, tuberkulose, astma, øjensygdomme, leddegigt, hoftebrud, og nedsat fertilitet hos kvinder.

Selvfølgelig påvirker prisen også ”ældre” rygere men i denne sammenhæng er det et offer, som må accepteres. Vores børn skal ikke dø tidligt på grund af rygning.

John Wennerwald
Regions- og byrådsmedlem for Socialdemokratiet

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.